În Ardeal astăzi se sărbărtorește Luminația
Astăzi, ca în fiecare an pe 1 noiembrie, catolicii împreună cu greco-catolicii, protestanții și reformații sărbătoresc „Luminația”, zi care este similară cu „sâmbăta morților” din credința ortodoxă. Din vremuri străvechi credința populară spune că în această noapte se deschid porțile Cerului și sufletele celor adormiți vin să-i viziteze pe cei dragi rămași pe acest pământ pentru a le cinsti memoria. Deși credincioși care se bucură de acest moment sunt în toată țara, totuși cei mai mulți sunt dincolo de munți, în interiorul arcului carpatic, datorită influențelor religioase care si-au pus amprenta asupra locuitorilor ce s-au aflat sub stăpânire străină vreme de peste 800 de ani.
Ziua de astăzi are două semnificații: pe de o parte este o zi de cinstire a tuturor sfinților, iar pe de altă parte este ziua de pomenire a morților. Sărbătoarea Tuturor Sfinților își are originea în practica Bisericii din Antiohia, care chiar din secolul IV îi celebra pe toți martirii cunoscuți și necunoscuți. Referiri la această sărbătoare se regăsesc la Sfântul Vasile cel Mare care în predicile sale vorbește și despre Sfinții Martiri prăznuiți în prima duminică după Rusalii. În Biserica Romano-Catolică, sărbătoarea a fost introdusă oficial de Papa Bonifaciu în prima duminică după Rusalii, la fel ca și în Răsărit. Mai târziu, sărbătoarea a fost mutată pe 1 noiembrie, „iar din anul 1004 va deveni o zi de pomenire a morților, ce va rămâne în tradiția occidentală până astăzi”, se arată pe site-ul bisericii din Milano Nord unde se menționează că în momentul în care călugării irlandezi au plecat să evanghelizeze Galia s-au confruntat cu diferite practici păgâne de origine celtă, printre care era și sărbătoarea morților, „Samhain“ (Zeul Morţilor sau Principele Întunericului).
La celți, începutul unui nou an era sărbătorit pe 1 noiembrie, fiind considerat sfârșitul sezonului soarelui și începutul sezonului întunericului și al frigului. Acest moment era sărbătorit de preoții celților denumiți druizi prin dansuri, incantații și alte manifestări religioase care se derulau din noaptea de 31 octombrie până a doua zi. „Ei credeau că în această noapte spiritele celor morţi puteau să revină în casele lor pentru a-şi căuta un nou trup”, se precizează pe pagina oficială a bisericii din Milano Nord.
Încă de la primele ore ale zilei cimitirele au fost inundate de flori (în special crizanteme care sunt rezistente la temperaturile momentului) și candele care mai de care mai frumoase în amintirea celor care și-au găsit odihna eternă, candele transformând cimitirele în această noapte în oaze speciale de lumină.
Pentru ardeleni „Luminația” reprezintă Ziua Morților. Este o sărbătoare de origine celtică adusă de catolici în regiunile Transilvaniei, Banatului și în zonele Crișanei. Cu acest prilej, preoții catolici și greco-catolici oficiază slujbe de pomenire a morților, iar credincioșii merg la morminte cu gânduri frumoase în amintirea celor adormiți. An de an această zi are un aer deosebit care se vede imediat ce ajungi în Brașov. Peste tot comercianții de flori încearcă să îți arate ghivece și buchete pline de culori plăcute știind că nimeni nu uită să treacă pe la cei pe care i-au iubit. Este o zi specială, de suflet, pentru creștini, prilej de comemorare și de respect pentru cei plecați în lumea celor drepți. Pe înserat imaginea cimitirelor străbătute de lumina caldă a lumânărilor îi îndeamnă pe localnici la gândul că cei dragi vor găsi ușor calea spre a vizita pentru câteva clipe această lume părăsită de multe ori prea curând, moartea nemaipărând hidoasă, ci mai degrabă o evadare spre o altă dimensiune. Simbolul suprem al sărbătorii rămâne lumânarea sursă a Luminii, născătoare de viață sub toate formele sale.
Dumnezeu să-i odihnească în pace!