Breaking News Ticker
BREAKING NEWS:
Loading news...
  1. Home
  2. Evenimente
  3. Ortodocșii se bucură astăzi de sărbătorirea Sfintei Parascheva de la Iași
Ortodocșii se bucură astăzi de sărbătorirea Sfintei Parascheva de la Iași

Ortodocșii se bucură astăzi de sărbătorirea Sfintei Parascheva de la Iași

1.42K
0

Astăzi (14 octombrie) întreaga țară o sărbătorește pe Sfânta Parascheva numită „cea Nouă”, „de la Iași” sau „a Moldovei luminatoare”. Din cauza faptului că puțini sunt cei care stiu câte ceva despre viața plină de evlavie și credință în Dumnezeu a acestei tinere, vă prezentam câteva momente marcante.

Preacuvioasa maică s-a născut în satul Epivat din Tracia răsăriteană, nu departe de Constantinopol (actualul Istanbul), pe la începutul secolului al Xl-lea, din părinți credincioși și într-un neam de oameni destoinici. Cei doi copii, Eftimie și Parascheva, au primit în familie o aleasă creștere și educație religioasă. Astfel, Eftimie, fratele mai mare al cuvioasei, a intrat înaintea sa în nevoința monahală. Apoi, pentru sfințenia vieții lui, ajunge episcop al Matidiei și păstorește bine Biserica lui Hristos până la sfârșitul vieții. Din fragedă pruncie, cuvioasa mergea la biserica satului Epivat, fiind nelipsită de la sfintele slujbe. Totodată și în casa părintească ea se ruga mult ziua și noaptea, imitând pe sfinții îngeri. Iubind mai mult decât orice pe Isus Hristos, la vârsta de aproape 15 ani, a intrat într-o mănăstire de fecioare din orașul Ieraclia Pontului. Dar, întrucât rugăciunea fără iubire de aproapele fiecăruia nu poate ajunge la Dumnezeu, tânăra Parascheva a adăugat la rugăciunile ei încă două fapte bune: postul și milostenia deoarece primul dă aripi rugăciunii și o înalță la cer, iar milostenia, fiica cea dintâi a iubirii, duce rugăciunea înaintea tronului Preasfintei Treimi. Astfel, mireasa lui Hristos nu gusta nimic până seara, în zilele de post, iar în zilele de sărbători, când se întorcea de la biserică, își schimba de multe ori hainele ei bune și de calitate, date de părinți, cu hainele rele și rupte ale copiilor săraci care cereau milostenie la ușa bisericii. După cinci ani se închina la Mormântul Domnului și va locui mai mulți ani într-o mica mănăstire de călugărițe pustnice de pe Valea Iordanului, conform informațiilor cuprinse pe www.creștin-ortodox.ro

La vârsta de 25 de ani, luând poruncă de la îngerul Domnului, s-a reîntors în patria sa unde s-a rugat încă doi ani lângă biserica satului natal, Epivat. Pe la jumătatea secolului al XI-lea, în jurul anului 1050, la vârsta de 27 de ani, Cuvioasa Parascheva și-a dat sufletul în mâinile Domnului și a fost înmormântată aproape de malul mării. Mai târziu, în urma unor minuni la mormântul ei, moaștele Cuvioasei Parascheva au fost aflate întregi în pământ și au fost mutate în biserica Sfinților Apostoli din satul Epivat, spre cinstire și închinare. Aici au stat sfintele ei moaște aproape 175 de ani.

În anul 1223, țarul româno-bulgar Ioan Asan al II-lea (1218-1241) a strămutat moaștele Sfintei Parascheva la Veliko-Târnovo, capitala de atunci a țaratului Bulgariei, fiind depuse în catedrala cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Mai târziu, fericitul patriarh Eftimie al Bulgariei scrie “Viața Cuvioasei Parascheva” și o trece în sinaxarul Bisericii cu zi de prăznuire la 14 octombrie. Din a doua jumătate a secolului XIV, cultul Sfintei Parascheva trece și la nordul Dunării, în cele trei țări românești.

La Veliko-Târnovo au stat moaștele Preacuvioasei Parascheva vreme de 160 de ani. În anul 1393, Bulgaria fiind sub atacurile frecvente ale migratorilor vremii, sfintele ei moaște au fost dăruite pentru puțin timp domnitorului Țării Românești, Mircea cel Bătrân. După trei ani, turcii le-au luat si oferit cneaghinei Anghelina a Serbiei, care le strămută la Belgrad, unde rămân încă 125 de ani.

În anul 1521, turcii ocupă Serbia și iau din nou ostatice moaștele Sfintei Parascheva, pe care le duc în palatul Topkapî din Constantinopol. Apoi, sfintele ei moaște sunt răscumpărate de la turci de către Patriarhia Ecumenică cu 12.000 de ducați de aur și rămân în Catedrala patriarhală din Fanar timp de 120 de ani până în anul 1641 când, ajungând Patriarhia datoare cu sume mari de bani la Poarta otomană, patriarhul Partenie a dăruit moaștele Cuvioasei Parascheva domnitorului Moldovei, Vasile Lupu, care a achitat turcilor toate datoriile patriarhilor de Constantinopol și Ierusalim pe mai mulți ani. Astfel pe 13 iunie 1641, moaștele Preacuvioasei maicii noastre Parascheva au ajuns în Iași unde au fost așezate cu multă cinste în frumoasa biserică atunci zidită, a Mănăstirii Sfinților Trei Ierarhi. Aici au stat până pe 26 decembrie 1888, când au fost scăpate prin minune dintr-un incendiu. Apoi au fost transferate în noua Catedrală mitropolitană din Iași unde merg astăzi zeci de mii de credincioși pentru a se ruga cu evlavie.

Pelerini din toată țara vizitează Catedrala Mitropolitană din Iași constant pe parcursul întregului an știut fiind că în această zi de 14 octombrie lăcașul de cult este extrem de aglomerat întrucât zeci de mii de credincioși își fac timp pentru a merge să se închine la moaștele Sfintei Parascheva.

Multe reușite legate de această sărbătoare s-au păstrat în timp și credincioșii știu că Sfânta Parascheva este cea care le ajuta pe tinere să se mărite cu alesul lor, pe femeile însărcinate le ajută să nască ușor, pe cei bolnavi îi vindecă de orice tip de boală atunci când li se arată în vis.

În următorul articol dedicat acestei mari sărbători vă vom prezenta foarte multe minuni realizate de-a lungul timpului prin puterea credinței de către Sfânta Parascheva de la Iași.

Visited 1.415 times, 1 visit(s) today